понеделник, 6 януари 2014 г.

Книжно ревю- "Синът на Нептун" от Рик Риърдън

Българското издание на книгата
 Име: "Синът на Нептун"
 Автор: Рик Риърдън
 Цена: 19.90 лева
 Жанр: Фентъзи, Тийнейджърска, Приключенска

  След като написах последната си статия реших д ревюирам "Синът на Нептун"- втората книга от "Героите на Олимп", базирана на гръцката митология поредица, продължение на петтомника "Пърси Джаксън и боговете на Олимп". С чисто сърце мога да кажа, че Риърдън вдига нивото със всеки следващи том.
   Сюжетът вкратце (крада думички от Книголандия, да ме извинява Великия читател, а.к.а Христо Блажев): Пърси Джаксън, убиецът на Кронос, се събужда без никакви спомени във Вълчия дом, където бива обучен от вълчата богиня Лупа. След това поема към Сан Францинско и лагер "Юпитер"- римския лагер, където живеят ветераните и членовете на Дванайстия легион- Фулмината. Пърси бързо-бързо е разпределен в петата кохорта, тази на загубеняците (няма да спойлвам защо). След една изпълнена с видения, военни игри и богове вечер става ясно, че той, Франк Занг (боже, не питайте за името и произхода му, не питайте!!!) и преродената Хеизъл Левеск трябва да поемат на подвиг към Аляска. А останалите 350 страници са история...
  Втората книга от "Героите на Олимп" е пропита с емоционалност повече от "Изчезналият герой" и с класи над емоционалността на първата поредица. Героите са пространно обрисувани чрез ретроспекции, истории от миналото, всеки има цел, колебания, въпроси и страхове. Както и в първия том, Риърдън пише 3-4 глави от една гледна точка, следващите- от друга, трети- от трета, после пак се връща първия поглед и така нататък. Приключенията бликат от страница на страница, няколко-дневното действие е плътно запълнено с битки, бягства, спомени и други неизброими приключения. Финалната битка е страхотна и епична, а стилът- лесночетивен и зарибяващ. Като минус (е, да има някакъв все пак) бих изтъкнал еднаквия речник, който ползват и тримата герои в книгата, които ми се струва малко... неестествено. Но иначе всичко друго е страхотно. Трябва да кажа, че Риърдън е един от най-кинематографичните автори, които съм чел, всичко се играе в главата ми като някакъв филм!


Един от много добрите артове на Пърси
Оценка на произведението: 9/10 

Няма коментари:

Публикуване на коментар