неделя, 2 февруари 2014 г.

Книжно ревю- "Дюкянът на забравените карти"

 Име: "Дюкянът на забравените карти"
 Автор: Пиердоминико Бакаларио (или пък не?)
 Цена: 9.90 лева
 Жанр: Мистерия, Фентъзи, Детска

 Вчера завърших две книги и изгледах един филм, тъй, че ще ви бомбардирам с ревюта през остатъка от междусрочната вакация.
  "Дюкянът на забравените карти" е втори том в плашещо голямата поредица за Юлисес Мур (наброяваща 12 тома, и мисля, завършена), разказваща за приключенията на близнаците Джейсън и Джулия, и приятелят им Рик в новия дом на близнаците- Вила Арго. Бях прочел първата книга в началото на януари, и с чисто сърце казвам, че тази е по добра. Миналата беше доста по близо до стандартния стереотип ала "Хрониките на Спайдъруик"- деца разбулват загадките на новия си дом, голямо имение. Тук вече имаме отявлен враг на децата, странни герои, пътуване във времето, и прекрасни  мистерии.
   Том 1 завърши със откриването на Вратата на времето. Сега Рик и Джейсън са в страната Пунт, странна държава в Африка, за която "няма следи". Там продължават да разбулват мистериите и трошица по трошица търсят така наречената Стая, която я няма. Междувременно Джулия, върнала се във Вила Арго, трябва да се пребори с Манфред, зловещия (и сякаш безсмъртен, съдейки по последната глава) шофьор на злодейката, Обливия Нютон.
Кой е Юлисес Мур всъщност?
    Трябва да кажа, че съм възхитен от мистериите в книжката. Авторът добре познава световената история, и умело бърка загадки, чрез песни, недомлъвки, шифри, стихотворения, дори чрез арканите на картите Таро (питайте чичко Гугъл за аркан, ако не знаете). Нямам търпение да се сдобия с "Къщата на огледалата", том 3. А най-голямата мистерия всъщност е: кой е Юлисес Мур, жив ли е и как изглежда?
 Оценка: 7/10 
Корицата е шаренка и привличаща 
 

Няма коментари:

Публикуване на коментар