понеделник, 3 февруари 2014 г.

Книжно ревю- "Домът на Хадес"

 Заглавие: "Домът на Хадес"
 Автор: Рик Риърдън
 Цена: 19. 90 лева
 Жанр: Приключенска, Тийнейджърска, Фентъзи

 Тази книга ми ОТВЯ ГЛАВАТА, честно! Може би НАЙ-добрата книга в "Героите на Олимп" и изобщо моя най-любима след "Властелинът на пръстените" и "Хари Потър и даровете на смъртта". И да, свършвам с Caps Loсk-а, спокойно.
  Сюжета продължава там откъдето свърши "Знакът на Атина"- Пърси и Анабет пропадат в Тартара, най- страшното място на земята, а Арго II е останал без капитан, тръгнал към Домът на Хадес, светилището на мъртвите, където се помещават отворените Порти на Смъртта, от които чудовищата се връщат в света на живите мълниеносно.
   Много по-сериозна книга. Това е "Домът на Хадес" в сравнение с предишните томове. Има много разкритията, особено това за Нико ди Анджело ме попари като слана. Междувременно Риърдън прекарва Пърси и Анабет през тартарската месомелачка, срещайки ги със всичките чудовища, които са избивали през досегашните 10 (броя и сборниците) книги, и кошмарната яма, където дори въздуха е смъртоносен.
     Финалът на книжката е обнадеждаващ, но както каза бог Тартар, самата Яма, "Земята е безкрайна и е навсякъде. Как ще я убиете?" (цитирам по памет). Това не е особено окуражаващо, и ако имаме предвид, че всички гиганти са съживени, положението е на нокти като в края на "Знакът на Атина".
      Стилът е пристрастяващ и обричащ на дълго четене преди лягане, тип "само още страничка". Представени са гледните точки на всички седем герои от Великото пророчество. Събитията са гъсти, разпрострени в малко повече от обикновените 4-5 дни.
    И в крайна сметка ни остава да си препрочитаме книгите на Риърдън, докато "Кръвта на Олимп" не залее книжния пазар на есен...
    Оценка: 9.9/ 10 (не давам максимална заради очакванията ми от "Кръвта")
Полубоговете, които са важни или поне често се появяват в "Героите на Олимп". Лично фаворити: Пърси (най в средата), Лио (третия в ляво), Нико (вторият в дясно) и Анабет (отдясно на Пърси)

Няма коментари:

Публикуване на коментар