събота, 29 март 2014 г.

Книжно ревю: "Островът на маските" от Пиердоминико Бакаларио

Име: "Островът на маските"
Автор: Пиердоминико Бакаларио (или някой друг? Вече искрено се зачудих, писмата на автора в началото на книгите са толкова истински...)
Цена: 9.99 лв.
Жанр: Юношеска, Фентъзи, Мистерия

 След ровене по библиографски сайтове и запознаване с не толкова скромната писателска история на П. Бакаларио, успях да разделя поредицата за Юлисес Мур на няколко етапа:
  1- Детски етап. Начало на мистериите. Том 1-3.
  2- По-сериозен етап. Завръзка на мистериите. Том 4-7
  3- Юношески етап. (Първа) Кулминация на сюжета. Том 8-10
  4- Мрачен етап. Развръзка на сюжета (и втора кулминация, доколкото разбрах). Том 11-12.
 Разбрах (мисля, че съм го споменавал, но не помня), че има и том 13 на поредицата, но за него има малко информация и по скоро е нещо допълнтиелно, а не основно.
 За какво изобщо беше предишният параграф се питате, нали? Е, исках да докажа, че съм навлязъл един леко по-зрял период на поредицата за Юлисес. Ако не ми вярвате, купете си книгата и я прочете финала с пожара (това е спойлер, но...).
 Добре, добре, стига с празните словословия. Да преминем към историята. Ами, може да се каже, че тя е подобна на тази във втората книга, само че с различен фон и други второстепенни герои, и по целенасочено направление. Отново двама (този път Рик и Джулия) преминават през Вратата на времето, за да се озоват във мрачната Венеция от осемнадесети век. В това време, изтъкано от интриги, разкъсвано от Просвещението и религиозните догми и прикрито от маски, се е скрил Питър Дидалъс, гениалният часовникар, един от близките приятели на Пенелопе и Юлисес Мур, слабата брънка, заради която Облювия Нютон се е намесила в цялата работа. В това време двама просяци преминават през Вратата, озовават се в Англия от 21-ви век, а Джейсън трябва да оправи цялата работа, използвайки помощта на загадъчният пазач на фара на Килмор Коув, който явно също има роля в цялата история.
 Та, книгата е вдигнала собствената летва, пресъздавайки Венеция от ерата на ранното Просвещение със всички потайности, маски и препълнени от лодки и водорасли канали. Мястото е много по добре изградено от Страната Пунт, защото не е измислено. Мистериите отново са интересни, макар че този път фокусът е изместен повече върху приключенията, особено донякъде смехотворните такива в наши дни, където цялото село се запалва по глупавия слух, че Ю. Мур се е върнал, и то само заради един сив кабриолет (или някакъв друг вид скъп автомобил, не съм сигурен). Но може би слуховете не са само фантазия, особено след един странен разговор между книжарката Калипсо и един мистериозен мъж...
   Ами, надявам се нивото на книжките да продължава да се вдига. А сега остава идва април и на хоризонта се задава следващото томче...

 Крайна оценка: 7.5/10

Няма коментари:

Публикуване на коментар