петък, 7 март 2014 г.

Книжно ревю: "Среднощният дворец" на Карлос Руис Сафон

 Име: "Среднонщният дворец"
 Автор: Карлос Руис Сафон
 Цена: 13.90 лв.
 Жанр: Мистерия, Фентъзи, Хорър, Юношески роман

 Как може да пише Сафон, как може да пише! Магичен стил, богат речник, описания, направени с пестеливи думи, но каращи в главата ти да избухне образ, детайлен до болка, а красиви пейзажи се разстилат пред теб, потънали в развала или забрава.
 В"Среднощният дворец", вторият том от юношеската "Трилогия на смъртта" ("Марина" си е съвсем отделна) отново са налице всички неща, заради които хората обичат да четат подобни мрачни романи- древна мистерия от миналото, грижливо кътани тайни, мистериозен и ирационален изтерзан дух, който би трябвало да е злодей, и саможертвата в името на успеха и укротяването на така дълго беснялото зло. Другарите на убитите остават да креят, а старците, тази усилено кътали тайните си, са проклети да окапват самотни в личните си дворци на отчаянието.
 Конкретно в тази книга действието се пренася от любимата на Сафон Европа и конкретно Барселона в екзотичната, мистериозна и мизерстваща Калкута. Шестима приятели, членове на тайния клуб "Чоубар", верни другари и завършено семейство през годините на живот в сиропиталището "Св. Патрик" (ако не греша името) са на път да се разделят. Всеки от тях става на 16 и трябва да поеме по свой си път. Точно в онази съдбовна последна нощ обаче срещата с едно момиче и мистериозната ѝ баба ще преобърнат техните животи. И оттам насетне талантът, родил още незавършената "Барселонска тетралогия" е неудържим- тайна след тайна, шифър след шифър излизат наяве, за да се заплете мистерията около един гениален инженер, двама неподозиращи се близнаци, една уникална къща и мистериозният демон Джавахал- самото олицетворение на огъня и омразата.
  С гордост мога да кажа, че в България имаме невероятни преводачи! Пример за това е Светла Христова, превела всички книги на Сафон и уловила невероятният му стил. Освен това авторът не лежи на легло от почести и си почива, а усилено пише и шлайфа стила си, за да достигне едно митично съвършенство, което може и да да бликне и да залее критиката и читателите  с така дългоочаквания край на "Барселонската тетралогия". А до тогава феновете ще могат да се залъжат и с третата книжка на писателят- "Светлините на септември", която завършва (надявам се с почести) "Трилогията на смъртта".

  Крайна оценка: 9.5/10 (сравнено с обичайните книги на пазара)
                                8/10 (в сравнение с "Марина") 
                                10/10 (в сравнение с "Принцът на мъглата")

Няма коментари:

Публикуване на коментар