събота, 19 април 2014 г.

Книжно ревю: Поредицата "Хрониките на Спайдъруик" от Холи Блек и Тони ДиТерлизи

 Име на поредицата: "Хрониките на Спайдъруик"
 Книги: 5
 Цена (в комплект): 12 лв.
 Жанр: Детски романи, Фентъзи, Приключенска

 Това ревю трябваше да престои. Не заради някакви ДраматичниПричини™, ами просто защото бях зает и не ми се пишеха ревюта. Та, преди около две седмици и половина приключих с четирдневното изгълтване на тънките книжки от прекрасната детска поредица и сега, щете, не щете, ще ви представя. И предупреждавам ви, този текст едва ли ще се хареса на някоя невинна фея или някое сериозно джудже (защото и двата вида мрат в големи количества). Не се препоръчва и за майки дракони и по-чувствителни гоблини, които по чудо са се докопали до що-годе нормален интернет.
Пълният комплект с книжките за Спайдъруик,
продаващ се в книжарници "Хеликон".
 Историяра е семпла и нормална за детско фентъзи. Комплект деца и техните родители (в този случай само майка им, защото тя се е развела) се преместват в нова къща, в този случай сриващо се имение нейде в американската провинция (предполагам някъде в Орегон или Мейн, заради описанията). Тук главният герой Джерард има проблеми с гнева, близнакът му Саймън- с безпределната си обич към животните (според книгата той има около 30-40 животинки). Голямата им сестра Мелъри е просто момиче с обич към фехтовка, а майка им просто нервна жена със свои (неспоменати) проблеми.
  Сравнителната идилия в новия дом обаче бива прекратена, още преди да започне съзнателно. След редица странни номера на неизвестно същество и откриването на странна книга, Джерард навлиза в свят на елфи, феи, тролове, гоблини и великани. Но нещата излизат извън контрол, щом в играта се намесват сериозни и мистериозни (ей, получи се рима, брей!) елфи и армия гоблини, водени от великана-превъплащенец Мулгарат. И действието потича като река...
  Честно казано, бих искал да видя тези пет книжки в един дебел и луксозен том. Разбира се, комплектът (по горе, в ляво) не е по малко красив, но някак си книгите ми стоят надялкани, без чак толкова особено значение. Хубавото е, че оригиналното издание е точно такова, така че не сме прецакани.  Просто един том, в които отделните книжки са просто части, щеше да ми хареса малко повече.
  Въпреки това оплакване обаче, оформлението е желязо. Кутията е сравнително качествена, хартията избожда очите с белотата си, върху кориците има гланц, а всички оригинални илюстрации на Тони ДиТерлизи (той е основно илюстратор, но картинките са толкова много, че е заслужено и той да е на корицата до името на Х. Блек), които са просто чудесни, са там. Изобщо- хвалби и плюсове за издателство "Фют".
  Като цяло- чудесна поредичка, като има и продължение, което бъка от страхотни идеи, но за  него ще пиша някой друг път, когато съм на кеф и след като съм го препрочел.

Крайна оценка: 8/10 (1.5 точки заради оформлението и илюстрациите)

Няма коментари:

Публикуване на коментар