петък, 25 април 2014 г.

Видовете учители- фън статия (+ Хумористичният раздел)

 Та, както забелязвате от заглавието, има нов отдел в блогчето, наречен ХУМОР. Той е място на моите жалки опити и страховито гротекстно-смешни напъвания да бъда забавен, които едва ли ще се появят на хартия някога. Та затуй- четете и се плашете/ смейте (това последното е малко невъзможно), ГМО изцепки, мравки и потенциални човешки индивиди.
  Та, тази статия има цел да бъде продължение на "Видовете ученици" и отпорът на учениците и балансът на везните. Тя характеризира учителите в отделна класификация, която може да се ползва универсално. Та, ето я всепомитната КЛАСИФИКАЦИЯ:
  Сериозният учител- предполагам, че сте се сблъсквали с такъв индивид поне веднъж. Това е човекът, който може да ви стъжни живота, давайки ви купове домашни и карайки ви да записвате думите му, докато той говори БЪРЗО. Разбира се, такива учители са благодатна почва за виреене на зубъри и хипер-умни, но същества като клоуните, кифлите и спортистите се топят и разлагат в неговия час (е, не буквално).
  Учителят "Контролно"- това е изключително презиран вид, ако тук осъждаше класа, щеше да го сложи най-долу, дори под биещият учител (за това по натам). Това е човек, който при шум, говор или друг вид дразнене ви дава най-неочакваното и трудно контролно, което може да си представите, и ви кара да се червите, когато пише тройка след тройка. Аз, като адска хрътка отличник, се разправям с тях, изкарвайки петица след шестица. Но клоунът на класа, уви, има друга съдба... А когато клоунът е тъжен, смехът поизчезва, а моята кръв е елементарният хумор, все пак.
  Мекият учител-  това е псевдо-вариацията или пълната противоположност на сериозният учител. Този вид  на класификацията ми рядко дава контролни, пуска учениците по рано и под лек натиск пише шестица подир шестица. Този човек е любимец на учениците, особено на по слабите индивиди. Е, кой не би заобичал човек, писал ти шест, когато ти сам осъзнаваш, че си сбъркал половината въпроси на контролното...
   Тайнственият учител- това е повече от дискретно същество, за което не знаете къде живее, как му е малкото име, на колко е години и кога му е рожденният ден. Не, че такива детайли са чак толкова важни, но първите две поне трябва да се знаят, или поне първото. И да, този човек не ви подзравява или ви забелязва извън училище.
  (Не)Забавният учител- това е една странна част от моето проучване, която не мога да класифицирам много добре, поради адски разтегнатото понятие за (Не)забавен учител.  Добре, ще го обобщя: става дума за по млад учител (най-често), който се опитва да изглежда "раздвижен" пред учениците си, като предизвиква собствено и чуждо унижение. Разбира се, има и големи бисери, като например фразата на една учителка "Вие двамата сте мухльовци...".
   Учителят-идеалист- уви, този хибрид е едно странно създание, истински враг на непретенциозните отличници и покровител на идеалистите. Този вид има нива високи до небето, и очаква от всички не шестици, ами седмици. Срещат се от представители от всички раздели: история, естественознание, математика, български език, литература, дори ФВС. За непретенциозните отличници, сред които по полу-воля попадам и аз, той е бич или просто неприятен с безкрайно издигнатата си летва, подържана от честата фраза "Навремето какви ми бяха учениците...".
   Биещият учител- това най-често е човек, роден и отраснал във времената на Тодор Живков,  и започнал да работи в онези митични, непознати за нас училища, работещи на метода на шамеренето и публичното унижение за слабите и/или буйните ученици. Това е човек, който дърпа уши и би ползвал пръчка за биене, ако можеше. След учителят "Контролно" той е на второ място в обратно-любимата класация, а за по буйните и отнасящи си го ученици- на първо.

Това е скромната ми основна класификация. Защо основна? Ами като се замисля за един сериозно-тайствен учител в училище, и работата с хибридите и смесванията ви става ясна, нали?

Няма коментари:

Публикуване на коментар