неделя, 6 април 2014 г.

Книжно ревю: "Изгубеният свят" на Артър Конан Дойл

Име: "Изгубеният свят"
Автор: Артър Конан  Дойл
Цена: 5.90 лв.
Жанр: Приключенска, Фантастика
 Преди около седмица нямах какво да чета, та затова реших да си препрочета тази симпатична книжка с красива корица. Предполагам свързвате името на Дойл главно със Шерлок Холмс, а някои- и с тази книга, което, предвид че авторът има около 70 тома творчество, е направо престъпно, но какво да си говорим, всички други книги освен тези за детектива и и тази, за която ще ви говоря, са останали само на английски.
  Та, мисля че корицата разказва най-ясно историята на книгата, която по късно е станала подпорна греда за цялата попкултура с динозаври в днешно време. Но все пак да преразкажа поне частица от цялата работа: репортерът Малоун е лудо влюбен в Гладис, и е готов на всичко за нея. Щом разбира, че тя иска да се ожени за приключенец, веднага се втурва да търси основи за екзотични експедиции. Попада на професор Чаланджър, нисък и набит учен, които твърди, че дълбоко в дебрите на южноамериканската джунгла има билогични и растителни видове, останали чак  от Юрската ера. Скоро, след една бурна вечер Малоун, професор Съмърлий, сух рационалист, имащ дълбока вражда с Чаланджър, и лорд Джон Рокстън, застаряващ богаташ с любов към пушката и колекционирането на редки животински екземпляри, стават част от експедиция, която цели да провери дали казаното от ексцентричният професор е истина.
   Разбира се, теориите на Чаланджър се оказват най-чиста истина  и скоро героите се оказват затворници на мистериозното плато, издигнато над останалата джунгла, където динозаврите още се разхождат необезпокоявани, а безброй неизследвани растения, по дребни животни, дори полу-човешки и индиански племена съжителстват с огромните влечуги. Изобщо- мястото, на което попадат героите, е много повече от "Джурасик парк", или поне от този от филмите. И дори до не се докосна до труда на Майкъл Крайтън, динозавровата епопея на сър Дойл ми е повече от достатъчна, защото има чудесен стил, увлекателна история и интригуващи образи и не по малко интересни обрати.
  Крайна оценка: 8.5/10

Няма коментари:

Публикуване на коментар