петък, 23 май 2014 г.

Двойно книжно ревю: "Изумруденият атлас" и "Огненият летопис" на Джон Стивънс

Заглавие: "Изумруденият атлас"
Автор: Джон Стивънс
Цена: 14.99 лв.
Жанр: Фентъзи, Приключенса, Тийнейджърска
 Кейт, Майкъл и Ема- три деца, брат и сестри, които са изгубили родителите си от десет години. През годините те са се крепяли взаимно, а сега попадат в поредното сиропиталище- домът за сираци в Кеймбридж Фолс, градче, сякаш изгубено за останалия свят. Скоро обаче привидната нормалност на новото им сиропиталище (освен, че са единственте деца там) рухва, след намирането на мистериозна книга с изумрудена корица и заточването на Майкъл петнадесет година назад във времето, във странното и мрачно минало на Кеймбридж Фолс. 
   В общи линии това е сюжетната основа на "Изумруденият атлас"- първата книжка от тийнейджърската фентъзи трилогия "Книги на началото". Книгата е чудесна за жанра си, лека е, макар и с мрачни части (но всеки истински фен на "Хари Потър" би казал "Без мрачни части не може, нали?") и с една идеална дължина за мен- почти 400 страници. Стилът е приятен и увличащ, много подходящ за жанра си, а героите са близо до типичните, макар да имат с какво да изненадат (поне част от тях, има двама-трима по класически калъп, например (СПОЙЛЕР) ужасният крал на джуджетата (КРАЙ НА СПОЙЛЕРА)).  Историята е семпла и отново има в началото напомня на първите книги от поредици като "Хроники на Спайдъруик" и "Юлисес Мур", но, както предишните, скоро поема в различна, този път доста по мрачна и зловеща посока от съответните две.
  Авторът определено има въображение, пък и необходимата щипка талант за писане на литература. Има различни  оригинални създания, освен класическите (джуджета и единствено споменаващите се елфи), като например зомбоподобните изроди на име пискачи, нещо като подземни гоблини, но доста по далеч от обикновените, както и едно чудовище-хибрид, обяснено почти (но ПОЧТИ!)  научно.
  Като цяло книжката си струва за убиване на един следобед, макар че аз искрено бих се радвал на илюстрации (един и същ знак в началото на всяка глава първоначално ме накара да мисля: "Ще има хубави илюстрации, това е страхотно", но бързо се разубедих). Интригуващо начало, особено краткото появяване на Същинският злодей. Но това е само предястие...

Заглавие: "Огненият летопис"
Автор: Джон Стивънс
Цена: 15.00 лв.
Жанр: Фентъзи, Приключенска, Тийнейджърска
 Приключенията на Кейт, Майкъл и Ема продължават във втората книга от "Книги на началото", а именно- "Огненият летопис". Този път сюжетът е по мрачен, по мащабен и увлекателен и отвежда читателя през различни места по света и различни периоди във времето.
  Сюжетът е почти пряко продължение на първата книга: няколко месеца след събитията от края на "Изумруденият атлас" братът и сестрите са върнати в дома за непоправими сираци "Едгар Алън По", заради собственото им добро. Но след като са открити от силите на мрака, всичко бързо се променя и Кейт се озовава в Ню Йорк през 1899 година, когато Градът, който не спи е много по различен, опасен и мистичен. Междувременно Майкъл и Ема са открити от доктор Пим и са въвлечени в търсене на втората от трите Книги на Началото- Огненият летопис, книгата на Живота. И за да го намерят, трябва да преминат през вълшебният град Малпеса, ледените пустини на Антарктида и една магична долина, създадена от могъществото на Летописа. А междувременно им предстои среща с група елфи, един побъркан човек на хиляди години и дракон...
  Книгата е чудесна, макар че донякъде страда от синдрома на средните части- няма отделно начало и самостоятелен край, това е просто пътуването от точко Б до В, преди да започне последното пътуване от В до Г (да, знам, много е геометрично, не съм краставица!!!). Но пък много важни неща се разкриват- например има адски много разкрития за Злият господар- злодеят в поредицата, същество, сбрало толкова злоба и мрак в сърцето си, че е победило смъртта и дори без тяло живее в границата между царството на смъртта и света на живите. Стилът е доста по добър, диалозите са изгладени, а персонажите настойчиво продължават да бягат от калъпа, този път доста по успешно от предната книга. А финалът, ех, финалът... мракът се сгъстява, подобно на края на "Знакът на Атина" от Рик Риърдън.  Остава само да чакаме последната книга, носеща името на третата книга на Началото- тази на Смъртта. Зловещо, нали? (а както си я представям с черно-златно оформление- мама мия, страхотно ще бъде!)

Обща оценка: (до 20, от 1 до 10 за всяка книга): 16 (8+8)

Няма коментари:

Публикуване на коментар