петък, 13 юни 2014 г.

Книжно ревю: "Къщата на тайните" на Крис Кълъмбъс и Нед Визини

Заглавие: "Къщата на тайните"
Автори: Крис Кълъмбъс и Нед Визини
Цена: 16.00 лв.
Жанр: Тийнейджърска,  Приключенска, Фентъзи

 Не знам защо, но оприличавам "Къщата на тайните" на една по приключенска, зловеща и великолепна версия на "Алиса в страната на чудесата". Сюжетът за дете (този път три деца, един брат и две сестри), попаднало в странен свят и преживяло невероятни приключения е употребена от Луис Карол за първи път, но в тази книга  приключението е истинско и доста по зловещо от нелогичние съновидения на Алиса.
  Самата история накратко: семейство Уокър си търси нов дом. Причината е, че бащата, доктор Уокър, незнайно как се е изгравил със свой пациент, бил е уволнен и в последствие е трябвало да продаде къщата си.  В крайна сметка семейството се нанася в къщата "Кристоф"- стар и изключително красива вила, принадлежала на писателя Денвър Кристоф. За жалост семейството не успява да прекара и едно нормално денонощие в новия си дом, защото странна жена, представяща се за дъщеря на Кристоф, се превръща във вещища и унищожава дома. На следващия ден децата Кордилия, Брендан и Елинор (подредени по възраст в този ред отгоре надолу) се събуждат насред останките от къщата, а родителите им ги няма.
 Скоро става ясно, че децата са попаднали в някаква безумна смес от три романа на Денвър Кристоф, а междувременно са атакувани от войни-варвари и спасени от пилот от Първата световна война...
 Романът е изключителна смесица между книжните светове, създадени от ума на Кристоф (тоест този на авторите) и е казан, пълен с приключения, битки и интриги. В такъв свят има плаващи къщи, а извратен пиратски капитан се е съюзил с кралица-канибал, докато 240-метрови колоси ядат огромни водни кончета в гори от секвои... Идеята за сместа от романи безсъмнено е гениална и предоставя чудесни възможности за действие и развой на събитията.
 Самото оформление на книгата е повече от чудесно. Корицата има гланцирани надписи, хартията е чудесна, а шрифтът- приятно уголемен за четене на слаба нощна лампа. Освен това илюстрациите са много добри и радват окото с реалистичност и детайли.
 Стилът на книгата е сравнително добър, на обичайното ниво за подобни книги, макар и не толкова забавен и увличащ като този на автори като Роулинг и Риърдън. Но авторите вече са публикували втората книга от поредицата, а предполагам, че ще има и още- в този случай стилът ми може да се развие.
 В заключение ще кажа, че "Къщата на тайните" е едно чудесно приключение в (буквално) света на книгите. То показва магичната сила на писаното слово и дава удоволствие на търсещите вихрено приключение читатели. Бих казал, че доста ми хареса. Когато излезе и втората книга, ще я прочета с удоволствие.
Крайна оценка: 7.5/10

1 коментар: