вторник, 1 юли 2014 г.

Книжно ревю: "Каменните пазачи" от Пиердоминико Бакаларио

Заглавие: "Каменните пазачи"
Автор: Пиердоминико Бакаларио (ама тоя човек адски истински ги прави нещата!)
Цена: 9.99 лв.
Брой страници: 294
Жанр: Детска, Фентъзи, Мистерия (последния жанр изтънява изключително, защото в края се развенча една важна мистерия)

Та, ето я петата книжка от тази вече струваща ми се безкрайна поредица, мои драги читатели, говорещи кучета и други киснещи в нета индивиди.
Така, сюжетът. Ами продължава оттам дето свърши, и чрез тази книжка разбрах системата, по която дотук преведените книги са писани от Бакаларио: една книжка изцяло в настоящето, една разделена на историята  назад във времето и друга в Килмор Коув. Е, петата книга отново се завръща в това (вече) много интересно и мистериозно за мен градче.
За сюжета на кратко: след интригуващия край на четвъртата книга нещата се променят. Родителите на двамата близнаци Джейсън и Джулия са тук и тяхната волност и приключения сякаш трябва да секнат. Но плановете на злата Обливия Нютон не спират да се развиват, а нейния телохранител продължава да се пребива неефикасно, като винаги пада от високо (ще ме разберат челите всички книжки, в частност втора и четвърта). Сериозно ви казвам, тоя човек има девет живота и вече използва два!
Но както и да е. Както казвах, Обливия Нютон не чака и планът ѝ продължава да се развива, докато нашите герои са спирани и притискани от родители и учители.
Мистерията в тази част от поредицата се завърта около Блек Вулкано- поредната брънка от съюза на Юлисес Мур, който се е нагърбил със задачата да скрие ключовете за Вратите на времето, заедно с една от въпросните врати. И докато  Джейсън и Джулия и приятелят им Рик се мъчат над мистериите на Вулкано, планът на Обливия Нютон да стигне до първата Врата на времето  в дома на близнаците, Вила Арго, най-после се осъществява.
Томчето се чете на един дъх и без проблем го минах за един свободен уикенд. Стилът не се е подобрил особено и е все така увлекателен и гладък, но още е на средняшко ниво. За сметка на това действието се уплътнява и вече няма толкова загадки, римушки и мистерии, което, като се замисля, е доста добре, защото макар и да е интересно, за 12 книги подобни мистерии биха досадили на един нормален читател.
Едно трябва да се признае на книжките за Юлисес: оформлението и в частност илюстрациите са страхотни! Имаме гланцирана корица с красива илюстрация отпред и отзад, всяка глава започва с детайлна илюстрация, която сякаш е хибрид между илюстрация и снимка. Изобщо: браво на илюстратора, адски добре е допълнил историята, доволен съм.
Та, това е в общо линии. Поредната, този път много важна заради финалното разкритие книжка от поредицата, си я бива, като всички преди нея, и поредицата не се издига и спада в очите ми.
Крайна оценка: 7/10

Няма коментари:

Публикуване на коментар