сряда, 16 юли 2014 г.

Видовете летовници- фън статия

 Та, вече времето е доста топло, хората обилно се потят, а българите се съревноват с чуждоземци по черноморието кой ще изхарчи повече пари. Изобщо- типични горещници.
 Тази статия може да послужи и като един вид пътеводител за разпознаването на различните хора на морето. Ще бъде и първата за породи хора от различни типове, която да е нагледно показана със снимки. Та, нека да не увъртам, а да представя основните видове БЪЛГАРСКИ летовници и курортисти, които се явяват на плажа лято след лято и мутират и се множат все повече успоредно с това.

  БИТОВИСТИ (или "Излизащите тънко")

Кадър от филма "Оркестър без име", идеално показващ някогашните
и сегашните битовисти

Това е един много традиционен за  нас, българите, тип летовник. Обикновено битовистите са или женени хора, или хора на средна възраст, или и двете, плюс или минус деца. Тези хора искат да минат тънко, затова днес прекарват много време в нета, търсейки изгодни оферти. Носят всичко, за което се сетят на морето- чадър, плажни кърпи, тенджери, чинии, чаши, ютии, разтегаеми шезлонги и в някои случаи дори храна от вкъщи (което не е добър избор, ако пътуват 5-6 часа примерно). Макар че нямам нищо против битовистите, имам чувството, че те забравят да си починат и да се насладят истински на почивката си, загрижени за сметките за тази почивка.


БОГАТАШИ (или "Любители на лукса")

Това са хора, които искат и могат да живеят в безобразен лукс, пръскайки парите си без мисъл и свян. Тези курортисти са хората, заради които петзвездните ресторанти с ястия, достигащи цена от четири цифри, не затварят. Тези индивиди са главно чужденци и са основната парична опора на магазините за сувенири в курортните градове.  Техният призив и мотив: "Прави се на гъзар и харчи пари!". Макар че понякога тази философия се обръща срещу тях, ако са само любители на лукса, но не са такива богаташи.
П.П- извинете за снимката на "Вълка от Уолстрийт", просто нямам друга подходяща.

КЪМПИНГАРИМакар тази порода летовници вече да се среща рядко по нашето Черноморие, тя пак се
появява. Отличителна черта на плажните лагери и самите къмпингари е в това, че лагерите са открити, а хората в повечето случаи са непринудени и купонджии. Изобщо- донякъде да им завиди човек на къмпингарите, но не по начина за завиждани по богаташите: за разлика от тях, тези хора едва ли са много-много заможни, но са сметка на това съм чувал разкази колко е яко да прекараш с тях една вечер в лагера. А описанията представят една невероятна картина-
дрънкане на китара, песни, танци и напитки. Изобщо- купон...

ВМАНИАЧЕНИ-ЕКО КЪМПИНГАРИ

Това е един странен вид, невероятно застрашен и почти неразбираем.
Вманиачените-еко къмпингари имат философия и виждания, както и правила. Едно от тях е, че ако на плажа горят повече от четири огъня през нощта,а  през деня има повече от двадесет човека, това място е индустриално, мъртво и преекспонирано и те трябва да се преместят на по див плаж.
Тези хора живеят на палатка, по възможност прекарват всичките си ваканции и отпуски сред природа, имат дори свои собствени планинскарски пръчки и ръчно правени лусиони против изгаряне. Трудно е да ги проучиш, особено "нощния" им живот, защото те го прекарват усамотени в някое забутано плажче далеч от цивилизацията, извършвайки своите ритуали и правила.

БОХЕМИ (или "Партистите")


Това е видът, който може би оползотворява на 100% времето си край морето. Макар тези хора да стават късно, се пекат и шляят може би повече от всички други (освен един друг вид по надолу). Малкото време между плажа и свечеряването прекарват в дрямка, а вечерта можеш да ги намериш на купони по плажове, в заведения или дискотеки. Това е ловното поле на тези екземпляри и не е трудно да ги намериш.  Обикновенно с коктейл в ръка, весела усмивка и несвързано говорене, тези хора са ГОЛЕМИТЕ КУПОНДЖИИ (или поне така си мислят част от тях, на които купонясването не им се отдава чак толкоз).

ЗАГОРЯВАЩИТЕ (или "Мис/Мистър Тен")

Ето едни индивиди, запазали част от разума на предците си. Този вид, подобно на пра-хората, изобщо не му пука, че слънцето го почернява, дори обича това, и по цвят на кожата се доближава до своите кафеникави по кожа прародители. Само дето има повечко пари и не се разхожда в търсене на плячка, а в търсене на загар.
Честно, не схващам тези хора. Вярно, има такива, които изглеждат добре със загар, но има такива, при които тенът действа зле. На един 40-годишен мъж с бирено коремче, който се пече на плажа, само тен му трябва...

ОЛ-ИНКЛУЗИВИСТИ (няма под-име, ама ви измамих да прочетете това, нали?)


 Да си го кажем направо: определено ол-инклузив ваканцията има големи плюсове, но и големи минуси. Тя е рай за хората, които обичат да похапват, и предлага много и хубава храна на изгодни цени, понякога включени в самата сметка на хотела. Питиетата също не са за изпускане, а често ол-инлузив хотелите са хубави, а не някакви дупки (знам от личен опит). Гадното е, че забавленията куцат, и то много. В най-добрия случай има някой полу-добър музикант или певец, а най-лошия просто няма свестно забавления. Затова за седем дни няма шанс всяко ядене да е в ол-инклузив хотел, ако сте отседнали в такъв, защото ще се побъркате от скука, ако не сте:
А) лакомници
Б) интернет маниаци, забили поглед в телефона си
В) хора, които предпочитат да прекарат ваканцията си в спане и ядене (поспиващи лакомници)

УИКЕНДАРИ (или "Летовниците-двудневки")

Това е една особена порода, която, честно казано, не разбирам. Уикендарите са хора, които обикновено работят по този начин, че рядко могат да си вземат отпуск. За това в петък вечерта хващат куфарите и няколко дрешки, заедно с пачка от около 150 лева, за да тръгнат към морето, където да преспят у някой приятел или в редки случаи в хотел.
Уикендарите прекарват съботата в излежаване на плажа, плуване, ядене по ресторанти, разходки и купон в някоя дискотека, докато в неделя си отспиват, оплакват се от главоболие и махмурлук и потеглят обратно към родното място, където на следващия ден отново ще седят пред компютъра и се ще се задушават в стаичката си.
Практически уикендарите прекарват само един истински ден на черноморието, защото неделята е основно пътуване, излежаване и оплакване от глупостите, които са правили миналата нощ. Ако не си вземат една истинска почивка през лятото, уикендарите най-вероятно в крайна сметка остават неудовлетворени от своите микро-почивки. Туйто.

АРТ-ТУРИСТИТЕ (или "Музейните създания")
Типично място за сбирки на арт-туристи. Ареалът на самия вид включва
всевъзможни галерии, музеи, научни сбирки и арт-фестивали.
Това е културният вид туристи на нашето Черноморие, но и той, като всички други, в моите очи има един недостатък (аз, като сложен хибрид между 3-4 вида, винаги намирам треска за дялане в отделните видове). В този случай: арт-туристите често до такава степен се задълбочават в ходенето по музеи, галерии, изложби или фестивали, че забравят за най-важното: плажа и морето! Макар и аз да съм частично този вид, много повече обичам плажа и кисненето в морето пред стоенето в хладни зали със статуи, пресъздадени древни дрехи и картини. Музеят е занимание за зимата, където там ще ти е топло и интересно, а не за лятото, когато там ще ти е студено и мислите ти ще летят към морските брегове, гларусите и корабчетата.

БОНУС ВИДОВЕ:

 1. Семейство Ловни дружинки (или... няма под-име! Честит 16 юли!)
 Този странен род винаги присъства на плажа с поне една своя разновидност. Специално семейството, за което говоря, има нормален външен вид, години около 21-28, а представителите му се събират на групички от по 4-5 индивида, които са тръгнали на лов за гаджета по Черноморието. Срещат се в баровете на плажовете, по самите плажове, а може да ги видиш и по време на лов- намигащи и свалящи момичета. Широко разпространен вид, за който няма опастност да изчезне в близките години.

 2. ЧУЖДОПЛАЖУВАЩИТЕ (ми, пак няма под-име)
Ами, това е единственият вид, който не се среща по нашето Черноморие, но може да го намериш в околните държави с морски курорти. Всяка държава има такива индивиди, които се оплакват от нещо по родните си морски курорти, ако държавата им има такива. Затова те отиват в някой морски курорт в друга държава, след което се връщат с куп хвалби за това как обслужването там е невероятно, храната-супер, а хората- бодри и страхотни. И това не важи за българските чуждоплажуващи, всички говорят така, дори да не е истина- искат да се похвалят колко добре са изкарали.

 Та, това са видове в общи линии. Както казах, има хибриди, а и уникални индивиди. Идете на почивка и ги вижте със собствените си очи!

Няма коментари:

Публикуване на коментар