вторник, 8 юли 2014 г.

Аниме-ревю: "Death note"

Заглавие: "Death note" (в превод- Тетрадка на смъртта)

Брой епизоди: 37

Екранизирано по: мангата на Оба  Тсугуми, Асами Йоко и Абата Такеши

Жанр: Трилър, Фантастика, Драма (частично)

Като за начало на моите аниме-ревюта ще изясня какво е аниме. Това е японска анимация, най-често екранизирана по манга- японски комикс. В случая "Тетрадка на смъртта" е едно от най-харесваните, високо оценявани и обичани от зрителите анимета, прието изключително добре от критиката и зрителите. И точно за това анимето е идеална основа за моите такива ревюта. 
Историята на пръв поглед е семпла и изгладена и прилична сама по себе си: в отделен на нашия свят живеят Шинигамитата- боговете на смъртта, които се хранят от човешките животи. Всеки от тях има тетрадка на смъртта, в която записва имената на хората, които иска да умрат, за да живее той. Богът Рюк  обаче се е сдобил с две и пуска едната през портал в човешкия свят...
За да бъде намерена от гимназистът Ягами Райто (горе на плаката е отдясно), който е отегчен от монотонния си живот и потресен от престъпленията, случващи се по земята. Щом разбира истинската сила на тетрадката , той решава да сее правосъдие, като унищожава престъпносттта, войните и болката по света. Защот, чието име бива записано в тетрадката, човекът, който го носи, ще умре.
Скоро се поява и самият Рюк, за да разкрие на Райто тайните на тетрадката. В последствие новопоявилият се черен отмъстител с име Kira (идва от английската дума за убиец, която е killer) започва да сее с смърт и престъпниците започват да умират един по един от една и съща смърт- сърдечен удар. 
Обаче този повтарящ се начин за смърт  на престъпниците привлича вниманието на полицията и тя призовава най-елитния детектив в света, разкрил най-заплетени случаи на хилядолетието- името му е просто L (ако искате да разберете кой е предварително, погледнете човека отляво на плаката).
Oттам насетне коктейлът започва да ври- мистерии се заплитат и разплитат, драми и конфликти се зараждат и отмират, докато войната на L и Кира  се задълбочава, защото всеки от двамата е гений и измисля нови и нови гениални ходове за да спечели преднина пред другия.
Обещанието за завладяващ трилър, поставено на задната корица на първият издаден в България том от мангата важи също и за анимето. В тези 37 епизода няма слабо място. Аз бих подредил периодите на анимето по този начин и много хора в интернет имат същото виждане като мен:
1. Първи етап. Епизод 1-10. Изключително силно и бомбастично начало.
2. Втори етап. Епизод 10- 25. Силна среда, но не е добра като първата.
3. Трети етап. Епизод 25-37. Средняшки край, анимето трябваше да спре някъде около 26-ти епизод.
Анимето е чудесна и почти неразделима смес от фантастика и трилър, където боговете на смъртта и тетрадката, с която човек може да властва над света, са идеално балансирани с криминалните игри и безкрайните падежи и надигания по време на сюжета.
Героите също са на доста високо ниво, макар и по начало първите двама да влизат в два общоприети калъфа- демонът в тялото на ангел, надарен с изключителен ум (Райто) и странният особняк с дори още по голям ум (L). Останалите герои също имат своите особености и странности, особено L и други двама негови помощника, които се явяват след епизод 25-ти- Л. яде сладко като за цяла тълпа лакомници, а помощниците му не остават по назад с навиците си- единият постоянно дъвче някакъв шоколад, а другият непрестанно изработва играчки и реди пъзели. Изобщо- банда особняци, по особени дори от мен.
Няколко думи и за "заснемането" на сериала- то е брилянтно. Макар и мангата да не отстъпва, защото също е детайлна, аз предпочитам анимето. Когато мислят и кроят планове, героите изпадат в свои въображаеми светове, където всичко почернява и те единствено се очертават в някакъв характерен цвят- Райто (който може да се нарече и Лайт) се появява в червено, Л- в синьо и така нататък. Самата анимация също е детайлна и красива, а боговете на смъртта са изпипани, макар да не могат да се нарекат красиви.
Общо казано: "Тетрадка на смъртта" е изключително аниме, което макар да има няколко кусура, определено е един диамант и си струва гледането. Ако не сте го гледали- за бога, стига сте чели и търсете из Вибокс епизодите с български субтитри! Бас държа, че до един месец ще сте глътнали анимето и ще се дивите от финала.
Крайна оценка: 10/10

Няма коментари:

Публикуване на коментар