неделя, 21 септември 2014 г.

Аниме-ревю: One Piece

Kартината е взета от www.getcartoonwallpaper.com
Заглавие: One Piece
Създадено по: едноименната манга на Ейчиро Ода
Първи излъчен епизод:  "Аз съм Лъфи! Момчето, което ще стане Крал на пиратите!" на 20 октомври, 1999 година
Брой еп.: 663 и продължава...

 
Предполагам сте чували за One Piece, нали? Не? Сериозно?!
 Не, наистина, ако не сте чували за   One Piece, вие сте от онези индивиди, чийто допир с манга и аниме най-вероятно сте стеснява до Наруто като деца в най-добрия случай. В по лошите случаи само до "Ю-Ги-О" (което всъщност не е толкова зле), "Бейблейд" или във възможно най лошия случай само "Dragon Ball" (аз не мога да понасям това аниме, просто рисунъка ми избожда очите, сюжета ми избожда мозъка, а битките по 6-7 епизода ме приспиват, тъй като не са особено динамични). Е, ако сте такива случаи, защо стоите и се дивите на драсканиците ми? Марш да гледате "Death Note" и "One Piece"! СЕГА!
Добре, добре, държа се като нервен учител в криза на средната възраст, знам. НО! Имам си оправдание. То е- аз съм огромен фен на гореспоменатите, дори според другите (а повечето хора не смятат така) да не струват.
Както и да е. One Piece е аниме за пирати, и то какво!  Действието се развива във свят, наподобяващ нашия. Но си има доста разлики. Например около екватора, наречен "Гранд Лайн", се простират морета без вятър, а самия екватор е странно място, където много от нормалните закони на физиката и природата не важат. Там се въдят и Дяволските плодове, които придават на собствениците им уникални умения, но с цената никога да не могат да плуват и да потъват във вода като камъни. Притежател на уменията на Дяволския плод е и главния герой Мънки Д. Лъфи, който е изял Гому Гому плода и тялото му може да поема кръгли куршуми и да се разтяга без проблем.
В началото Лъфи се намира в Източното море и е сам с джоб, пълен с мечти и прах, както и умението му, без другари и екипаж, спящ насред носещото се в морето буре. Епизод след епизод към екипажа му се присъединяват различни образи, които с времето еволюират. Сред тях са Зоро- ползващ три меча фехтовач, който е дал клетва да стане най-добър в света (и някъде до 490 епизод, където съм в момента, не е успял), Нами- крадец и навигатор, тя умее да прави карти и мечтае да създаде пълна карта на света, Усоп- лъжец, който е страхотен на думи, а на действия- не чак толкова (поне в началните епизоди, после почва да набира смелост малко по малко), Санджи- умел готвач, който се бие с ритници, защото трябва да пази ръцете си за готвенето, Чопър- едно друго създание, изяло дяволски плод... Нека Робин и Франки сами да разберете какви са.
Различни главни и второстепенни герои от сериала (Колажа е взет от animewallpaper.creativeyouthmedia.com
 И за какво в крайна сметка е целия сериал? Ами за съкровището на Гранд Лайн, което е оставено преди 20 години от Краля на пиратите, мъртвия Гол Д. Роджър (по прякор Златния Роджър). Според легендата то се намира на края на втората част от маршрута, наречена Новият Свят, на мистичен остров, известен под името Рафтел. Но никой освен Роджър още не е стигал до там, дори нашата групичка след 660 епизода...
  И тези 663 епизоди са малко над средата на историята, представяте ли си? Тоест ще трябват около 1200 епизода в това темпо, за да завърши сериала, и 1500 глави на мангата (която в момента има 761 глави). Това нещо в главата ми излиза по титанично от Наруто (и на всичкото отгоре няма толкова сложни изрази, чинове на нинджи и имена на нинджа-умения). Това е един титаничен проект и дори да не го харесвате, поне го уважавайте. Защото кой би могъл вече 17 години неуморно да пише и рисува една и съща манга, без титанично търпение и въображение? И всички герои, уникални характери и безбройните арки и допълнениея към сюжета, и всичките тъжни моменти (Ейс!!!! 483!!!! :( (само някои ще разберат за какво говоря)). Ако не харесате анимето, поне уважавайте Ейчиро Ода, защото за милиони хора той е гений.
  Абе за какво всъщност още четете моите бръщолевения? Отивайте и си пускайте епизод 1 и потъвайте!

Оценка (личен кефометър):  11/10
Оценка (малко по смекчен фен): 9/10
Критическа оценка: как ще я дам, като това аниме го гледам всеки ден? В смисъл, най-малко да дам 8.5!

Изображението е взето от wallpaperrich.com

Няма коментари:

Публикуване на коментар