неделя, 30 ноември 2014 г.

Момчешки живот, волен, великолепен живот...

Изображението на корицата е взето от svejo.net
Заглавие: "Момчешки живот"
Автор: Робърт Маккамън
Цена: 21.90 лв.
Страници: 632
Жанр: Фентъзи, Юношеска, Приключенска, Криминална

 Ех, момчешки живот, волен, великолепен живот... магичен живот!
  Досега не се бях срещал с книгите на Робърт Маккамън- тези, издадени на български, бяха предимно в хорър жанр, в който нямам особен опит (ако не броим историите на Лъфкрафт). Ала миналата година, с близо 25 години закъснение, в България бе издадена неговата юношеска класика, а именно "Момчешки живот"- 630-странична тухла с привлекателна корица и възбуждащо интерес резюме. За жалост чак сега се добрах до нея- далеч след пика на нейни ревюта, отзиви и възторга по нея. Но нищо. Ако желаете, приемете ревюто ми като финален реверанс към книгата, към която обаче още се обръща внимание.
 Зефир е вълшебно, магично градче, в което може да се случи всичко- магично и красиво, ала и страховито и тръпкопобиващо- в реката дебне древно чудовище, в гората ловците търсят легендарен бял елен и праисторическо чудовище, по пътищата броди кола-призрак, а друга кола  потъва в езерото в една студена мартенска сутрин, отключвайки една мистерия, която се разкрива буквално в последните 30 страници на романа и е основна арка на сюжета в тези 632 магични страници.
 Но това далеч не е криминална книга тип "Агата Кристи", съвсем не! Един роман трябва да има гръбнак, за да не рухне като къща без подпорни греди, но една книга не бива да е гол скелет... една трябва да има плът и мускули, органи и разум, очи, дори кожа... за да бъде перфектна една книга, трябват много неща. И в "Момчешки живот", смело бих заявил, ги има всичките.
  В центъра на цялата магия е едно невероятно момче, което желае да стане писател- 12-годишния Кори Макенсън, един от свидетелите на потъването на съдбовната кола в езерото. Той и главния герой на романа, който покрай цяла мистерия около онази мартенска сутрин преживява и безброй други уникални случки: става свидетел на атака на стършели в църквата по Великден, полет с приятелите му в небесата, две смърти, заговор с намерение смърт на чернокожите жители на близкото градче начело с мистериозната Дама на над век, едно страховито наводнение и безброй други чудеса и страхотии, които се появят в този чуден, странен град...
  Не мога да кажа повече, и без това не бих казал че съм най-поетичния блогър на тоя свят. Всъщност, ако не сте разбрали мнението ми досега, нека го заявя в прав текст: отидете и си купете книгата и се насладете, бога ми!
  Крайна оценка: 9.5/10 

 П.П- цената от 22 лева си струва, в предвид че книгата е страхотна, а има книжки от 200 страници за 17-18 лева.
  

Няма коментари:

Публикуване на коментар